Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A paszternák gyógyhatásairól
  2024-02-15 21:08:01, csütörtök
 
 



Paszternák: Hogyan támogatja az egészséges életmódot?

A paszternák, pasztinák vagy tudományos nevén Pastinaca sativa, egy kétéves, ehető gyökérzöldség, amely a zellerfélék családjába tartozik.

Ez a zöldség a középkori Európában volt nagyon népszerű, mielőtt a burgonya és a sárgarépa átvette a helyét. A paszternák gyökere fehér vagy krémszínű, hosszú és kúp alakú, hasonlít a sárgarépához.

Íze édeskés, diós, különösen akkor, ha a növényt az első fagy után gyűjtik be.

A paszternákot gyakran használják levesek, pörköltek és egyéb ételek ízesítésére, de önmagában is elkészíthető, például sütve vagy párolva.

Gazdag tápanyagokban, különösen a rostban, a C-vitaminban és egyes B-vitaminokban. A paszternákot gyakran összetévesztik a petrezselyemgyökérrel, ami szintén egy fehér gyökérzöldség, de más ízvilágú és szerkezetű.

Tápértéktartalma
A paszternák (Pastinaca sativa) 100 grammos tápanyagtartalma a következőképpen alakul:
Energia: Körülbelül 75 kalória
Szénhidrátok: Körülbelül 18 g, amiből a rosttartalom 4-5 g körül van.
Fehérjék: Körülbelül 1,2 g
Zsírok: Nagyon alacsony, kevesebb mint 0,5 g
Vitaminok: Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz (17-20 mg, ami a napi ajánlott bevitel körülbelül 20-25%-a), továbbá B-vitaminokat, mint B6-vitamint, folátot, és kisebb mennyiségben B1- és B5-vitaminokat.
Ásványi anyagok: Magas a Káliumtartalma, amely körülbelül 375 mg, ami a napi ajánlott bevitel körülbelül 10%-a. Emellett tartalmaz kalciumot, magnéziumot és foszfort is kisebb mennyiségben.

Ez az információ általános tájékoztató jellegű, és a paszternák tápanyag-tartalma változhat a termesztési körülményektől és a feldolgozástól függően.
A paszternák jótékony hatásai

1. Segíthet a szem egészségének javításában
A paszternákban található aszkorbinsav (C-vitamin) előnyös lehet a szem egészségének megőrzésében, különösen az időskori makula degeneráció esetén, ami az idősebbek körében gyakori látásproblémát jelent.

A zöldségben található antioxidánsok védelmet nyújthatnak a napfény okozta károk ellen, így hozzájárulhatnak az egészséges látás megőrzéséhez.

2. Javítja az emésztőrendszer működését
A paszternák, mint táplálék, számos előnyt kínál az emésztőrendszer számára. Ennek egyik legfontosabb oka a magas rosttartalma.

A rostok kulcsfontosságú szerepet játszanak az emésztési folyamatokban, mivel segítenek az élelmiszerek egészséges mozgatásában az emésztőrendszeren keresztül, csökkentve ezzel az emésztési zavarokat, például a székrekedést.

Emellett a rostok segíthetnek az élelmiszerek lassabb emésztésében, ami stabilabb vércukorszintet eredményez, ami különösen cukorbetegség esetén lehet előnyös.

Ezen felül a paszternákban található rostok hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Ezért a paszternák rendszeres fogyasztása javíthatja az általános emésztési egészséget, és támogathatja az egészséges életmód fenntartását.

3. Támogatja az enzimtermelést és a csontok egészségét
A zöldség gazdag mangánban, ami létfontosságú az emésztési egészséget, az antioxidáns funkciót és a sebgyógyulást segítő enzimek termeléséhez.

A paszternákban található mangán hozzájárulhat a porc és csont egészséges kialakulásához, és elősegítheti a csontok erősödését, amivel csökkentheti az osteoporózis kockázatát.

Emellett a paszternák magas kálcium-, cink- és mangántartalma is hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez.

4. Segíthet megelőzni a születési rendellenességeket
A paszternák magas folsavtartalma miatt segíthet a születési rendellenességek megelőzésében. A folsav, vagyis a B9-vitamin, különösen fontos a terhesség korai szakaszában, mivel kulcsszerepet játszik az idegcső megfelelő záródásában, ezáltal csökkentheti bizonyos születési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc (spina bifida) vagy az agyi fejlődési rendellenességek kockázatát.

Ezen kívül a paszternákban található egyéb tápanyagok, mint például a C-vitamin és a mangán is hozzájárulhatnak az egészséges terhességhez és a magzat normális fejlődéséhez.

Hogyan illesszük be az étrendbe?
Sütve vagy párolva: A paszternák sütve vagy párolva is kiváló. Egy kis olívaolaj, só és bors hozzáadásával süssük vagy pároljuk, amíg puha nem lesz.
Levesekben és főzelékekben: Kiváló alapanyag levesekhez és főzelékekhez, ahol kiemelkedik a finom és édes íze.
Püréként: Pürésíthetjük más zöldségekkel, például burgonyával, hogy gazdag és krémes köretet kapjunk.
Nyersen salátákban: Vékonyan szeletelve nyersen is fogyasztható salátákban, ahol ropogós textúrája és édes íze jól kiegészíti a többi összetevőt.

Fontos megjegyezni, hogy a paszternákot mindig alaposan meg kell mosni, és szükség esetén meghámozni mielőtt elkészítenénk. A változatos felhasználásnak köszönhetően könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe.

Kockázatok és mellékhatások
A paszternák fogyasztása általában biztonságos, de vannak lehetséges kockázatok és mellékhatások:

Fotodermatitisz: A paszternák leveleiben és szárában található vegyületek érzékenységet okozhatnak a napfény iránt, ami bőrirritációt és kiütéseket okozhat.
Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás lehet a paszternákra, ami a szájban égő érzést, ajakduzzanatot vagy légzési nehézségeket okozhat.
Emésztési zavarok: A paszternák magas rosttartalma néhány ember számára emésztési problémákat, mint például puffadást vagy gázképződést okozhat.
Körforgási problémák: Mivel magas a káliumtartalma, a paszternák fogyasztása nem ajánlott azoknak, akiknél káliummal kapcsolatos egészségügyi problémák vannak.

Mindig fontos figyelembe venni az egyéni érzékenységet és az egészségügyi állapotot a paszternák, vagy bármely más élelmiszer fogyasztása során. Ha bármilyen aggodalom vagy mellékhatás merül fel, javasolt orvosi tanácsot kérni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: tápanyagtartalma, koleszterinszint, hozzájárulhatnak, rendellenességek, tápértéktartalma, fotodermatitisz, következőképpen, vércukorszintet, felhasználásnak, emésztőrendszer, kulcsfontosságú, csökkentéséhez, ajakduzzanatot, feldolgozástól, mangántartalma, körülményektől, enzimtermelést, káliumtartalma, összetévesztik, látásproblémát, folsavtartalma, kialakulásához, megelőzéséhez, tápanyagokban, érzékenységet, paszternákban, cukorbetegség, elkészítenénk, kulcsszerepet, pürésíthetjük, létfontosságú, gyökérzöldség, hozzájárulhat, beilleszthető, antioxidánsok, sebgyógyulást, egészséges életmódot, zellerfélék családjába, középkori Európában, sárgarépa átvette, paszternák gyökere, első fagy, paszternákot gyakran, fehér gyökérzöldség, következőképpen alakul, napi ajánlott, információ általános, paszternák tápanyag-tartalma, termesztési körülményektől, feldolgozástól függően, paszternák jótékony, szem egészségének,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Semmit ne higgy el  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Két ember becsülete  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Ez a jó az alvásban.  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A világnak égető szüksége van ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szent György nap  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Föld napja április 22  Ébredj  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Paul David Tripp Április 25  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  A Gömb  Gaál Viktor gondolata  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Pillangó  Két tekintet van  Jó éjszakát  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Ázzal aki csak szép  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Muratáj  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia 
Bejegyzés Címkék
egészséges életmódot, zellerfélék családjába, középkori Európában, sárgarépa átvette, paszternák gyökere, első fagy, paszternákot gyakran, fehér gyökérzöldség, következőképpen alakul, napi ajánlott, információ általános, paszternák tápanyag-tartalma, termesztési körülményektől, feldolgozástól függően, paszternák jótékony, szem egészségének, paszternákban található, időskori makula, idősebbek körében, zöldségben található, napfény okozta, egészséges látás, emésztőrendszer működését, emésztőrendszer számára, magas rosttartalma, rostok kulcsfontosságú, emésztési folyamatokban, élelmiszerek egészséges, emésztőrendszeren keresztül, emésztési zavarokat, rostok segíthetnek, élelmiszerek lassabb, koleszterinszint csökkentéséhez, paszternák rendszeres, általános emésztési, egészséges életmód, csontok egészségét, zöldség gazdag, emésztési egészséget, antioxidáns funkciót, sebgyógyulást segítő, csontok erősödését, osteoporózis kockázatát, paszternák magas, csontok egészségének, születési rendellenességek, terhesség korai, idegcső megfelelő, nyitott gerinc, agyi fejlődési, egészséges terhességhez, magzat normális, paszternák sütve, többi összetevőt, paszternákot mindig, változatos felhasználásnak, mindennapi étrendbe, paszternák fogyasztása, paszternák leveleiben, napfény iránt, egyéni érzékenységet, egészségügyi állapotot, tápanyagtartalma, koleszterinszint, hozzájárulhatnak, rendellenességek, tápértéktartalma, fotodermatitisz, következőképpen, vércukorszintet, felhasználásnak, emésztőrendszer, kulcsfontosságú, csökkentéséhez, ajakduzzanatot, feldolgozástól, mangántartalma, körülményektől, enzimtermelést, káliumtartalma, összetévesztik, látásproblémát, folsavtartalma, kialakulásához, megelőzéséhez, tápanyagokban, érzékenységet, paszternákban, cukorbetegség, elkészítenénk, kulcsszerepet, pürésíthetjük, létfontosságú, gyökérzöldség, hozzájárulhat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7055
  • e Hét: 31946
  • e Hónap: 63432
  • e Év: 268133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.